Rss Feed
  1. QUICHE z bekonem

    środa, lipca 09, 2014

    Dziś przepisowo, mam parę zaległych przepisów, więc napewno możecie się spodziewać obecności kulinarii na blogu.


    Quiche

    Danie dla 4-5 osób (albo 3 wyjątkowo głodnych)

    Składniki na ciasto:
    2 szklanki mąki (można jedną szklankę pszennej a drugą pełnoziarnistej lub żytniej) U mnie pszenna/żytnia
    2 jajka
    4 łyżki margaryny (lub płynnej wersji tłuszczu roślinnego do pieczenia)
    szczypta soli + woda w ilości potrzebnej do rozrobienia.

    Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Formę wysmarować tłuszczem, posypać delikatnie mąką (nadmiar mąki strzepać). Ciasto wałkować lub wylepić formę. Piec 20 minut w 200'



    Składniki na masę:
    6 jajek
    3/4 szklanki mleka (można dać roślinne)
    2 małe pętki szczypiorku
    bekon (można tez użyc szynki lub kiełbasy np. śląskiej)

    Mieszamy ze sobą jajka z posiekanym szczypiorkiem. Podsmażamy bekon (szynkę lub kiełbasę) i dodajemy do farszu. Farsz solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy ziół i wylewamy na wyjęte z piekarnika ciasto. Pieczemy ok 30 minut w 200'C do zastygnięcia masy.



    Lubie robic to danie, wydaje się trudne, ale z czasem nabiera sie wprawy gdy ciasto w piekarniku robię farsz. I raz dwa gotowe, bardzo sycące, porządna ilość boczku zadowoli każdego mężczyznę.

    Smacznego!









  2. 2 komentarze:

    1. piegowata mama pisze...

      Mam wrażenie, że ten przepis już u Ciebie był.

    2. AnnaR pisze...

      Kiedys już to robiłam z kiełbasą. Na starym blogu. Bloga usunełam bo już nie gotuję, a całkiem zapomniałam o kopii zapasowej, która kilka miesięcy tem rozpłyneła się po restarcie systemu na komputerze :/ tak bym mogła wstawić fotki z kiełbasą jeszcze, ale niestety. Trudno. W każdym razie tym razem jest zdrowsza wersja bo razowa :))

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About