Rss Feed
  1. Kurczak z pastą harissa

    sobota, sierpnia 23, 2014

    Piersi z kurczaka są najlepsze gdy dbacie o linie. Dlaczego? Bo można je zrobić na 1001 sposobów. A dodatkowo 100 gram piersi z kurczaka pieczonej lub robionej na grillu to +/-25 gram białka. <yhyyyym>

    Mój mąż powiedział, że ma już dośc kurczaka i że znudził mu się.

    Zrobiłam więc kurczaka w stylu afrykańskim. Na ostro. Wybaczcie mi ale nie mam zdjęć po upieczeniu. Za szybko zniknął. Mogę tylko powiedzieć, że był genialny.

    Pasta Harrisa używana jest najczęściej w Tunezji i w krajach połnocnej Afryki (kraje Maghrebu) W jej skład najczęściej wchodzi papryka chili i czosnek. Bywają też kombinacje z kolendrą i kminkiem. Ostrość potrawy reguluje się dodatkiem oliwy (warto zapamiętać, gdy doda się za dużo pasty do zupy... taaaaa ;] )
    Przepis na pastę klik

    Kurczak na ostro
    porcje: 4-6

    Składniki:
    pojedyncze piersi z kurczaka 4-6 (nie filetujemy)
    2 łyżeczki pasty harissa
    oliwa
    oregano



    Wykonanie:
    Kurczaka w naczyniu żaroodpornym pędzlujemy pastą, polewamy oliwą, posypujemy oregano.
    Pieczemy w naczyniu w 200'C przykrytym folią aluminiową przez około 20-30 minut po czym zdejmujemy folię na 15 minut.

    Podajemy z sałatką z pomidorków koktailowych (żółte, czerwone)
    sos do sałatki:
    2 łyżki musztardy (może być ziarnista)
    2 łyżki octu winnego (u mnie był balsamiczny)
    2 łyżki miodu (ja dodałam trochę karobu)




    Ciężko to nawet nazwać przepisem. Jest tak proste i szybkie, że można to spokojnie polecić mężowi.
    A ja już lecę pisać Wam kolejny post o tym jak mój mąż ugotował dla mnie zupę :)


  2. 4 komentarze:

    1. Bogusia M pisze...

      Kurde taka gotowa pasta jednak by się przydała, bo przepis na jej wykonanie to strasznie dużo tego objętościowo wyjdzie;/

    2. AnnaR pisze...

      Może udałoby się upolować w Tesco? albo Alma? Jest naprawdę uniwersalna do wszystkiego, no moze nie do wszystkiego ale prawie :)))

    3. slonku 2207 pisze...

      muszę poszukać w Tesco albo Asdzie, i chętnie wypróbuję ten przepis
      lubię dania na ostro zwłaszcza z kurczakiem

    4. AnnaR pisze...

      w Asda napewno jest bo sama tam kupowałam. około 2 funtów nie więcej a starczyć powinna na długo, bo jest diabelsko ostre (przynajmniej dla mnie). Mąż lubi ostre, sam używa wasabi, mówi że ta pasta jest ostra inaczej "w gardle" i troche w nosie xD

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About