Potrawy azjatyckie charakteryzują się lekkością i obfitują w ryby.
Sojowa Ryba
4 - 6 porcji
Składniki:
ok 100 gram pak choi (kapusta chińska) ja miałam 3 sztuki (małe)
4/6 filetów bialej ryby
5 cm kawałek imbiru
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki sosu sojowego
kilka cebulek dymek
wiązka pietruszki
1 limonka do doprawienia
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 200'C Bierzemy duży kawałek folii aluminiowej wykładamy nią naczynie żaroodporne i zostawiamy spory kawałek by przykryć (zawinąć) to co włozymy do środka. Kładziemy pak choi (kapustę chińską), układamy rybę. Siekamy czosnek i imbir i układamy obok ryby. Polewamy rybe sosem sojowym i popsypujemy przyprawami do smaku. Zamykamy kopertę, wkładamy do piekarnika. Po około 15-20 minutach otwieramy kopertę-zawiniątko i posypujemy posiekaną dymką i pietruszką, polewamy sokiem z limonki i pieczemy jeszcze przez 10 minut.
Podajemy z limonką do doprawienia.
Nie-ziemniaki
4-6porcji
Składniki:
Duża rzepa
oliwa
miód
chili
pietruszka
Wykonanie:
Nastawiamy piekarnik na 200'C. Kroimy rzepę na małe kostki. Polewamy oliwą, posypujemy przyprawami i pieczemy na tacy przez 30-45 minut aż bedzie miękka i lekko podpieczona. Polewamy miodem (by trochę zrównoważyć ostrość chilli). Podpieczemy przez 5-10 minut by podać z pietruszką.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz