Rss Feed
  1. Ciasto jajeczno-ziemniaczane

    piątek, września 05, 2014

    Często w naszym domu pojawia się QUICHE jednak słyszałam już od paru osób że jest zbyt czasochłonne. Za dużo etapów. Mam dziś dla Was wersję bez ciasta. Potrzebujemy tylko ziemniaków, takich ugotowanych, np jeśli zostały nam z wczorajszego obiadu. Musimy je tylko dobrze utłuc.
    A reszta składników? Wedle gustu i tego co akurat zostało w lodówce. W zależności od tego jakiej użyjecie formy takie będzie ciasto, im mniejsza tym wyższe i tym dłużej się piecze.

    ziemniaki - Ziemniaki mają złą sławę, zupełnie niepotrzebnie! Mają one ok 80 kcal na 100 gram! Dla porównania zwykły makaron kokardki ma ponad 300kcal na 100 gram!

    Czy wiesz, że? Ziemniaki mają więcej witaminy C niż jabłka?
    Ziemniaki mają działanie zasadotwórcze, jest to istotne gdyż najczęściej ziemniaki podajemy z mięsem prawda? A mięso ma działanie kwasotwórcze. Rownowaga w przyrodzie jest.

    Czy wiesz, że? Młode ziemniaki są mniej kaloryczne niż stare ale za to zawierają też mniej potasu 
    Najwięcej dobrodziejstwa kryje się pod skórką, dlatego poddawajmy je obróbce termicznej bez obierania. Najlepsze dla ziemniaków jest gotowanie na parze, drugie w kolejności pieczenie. 

    Czy wiesz, że? Podczas smażenia ziemniaków starty witaminy C dochodzą do 45% !?

    Uwaga na ziemniaki kiełkujące i zzieleniałe! Nie używamy zzieleniałych, gdyż zawierają solaninę. A kiełkujące trzeba starannie obrać. Solanina jest związkiem toksycznym, podejrzewanym o działanie rakotwórcze.

    Jedzmy więc ziemniaki do obiadu!

    A tymczasem...


    Jajeczno-ziemniaczane ciasto

    4-6 porcji

    Składniki:

    6 jajek
    1 łyżka musztardy albo 2 łyżki pesto, lub 1 łyżeczka harrisa paste, lub poprostu spora ilośc świeżych ziół, czy co tam Wam do smaku pasuje.
    wkład: szynka, lub łosoś wędzony, lub boczek, lub kurczak grilowany (cokolwiek mięsnego lub nie)
    [uwielbiam ten przepis :D ]
    3 cebulki dymki i szczypior posiekany
    odrobina mrożonych resztek - u mnie groszek (może być szpinak, kukurydza, pieczarki co tam macie pod ręką)
    ok 200 gram ugotowanych ziemniaków ubitych
    przyprawy


    Przygotowanie:

    Nastawiamy piekarnik na 200'C. Instensywnie mieszając miksujemy jajka z ziemniakami, dodajemy wszystkie inne składniki i wrzucamy do piekarnika w formie. Ja użyłam bardzo małej 21 cm (chyba tyle miała) i dlatego urosły niesamowicie i siedziało w piekarniku ok 45 minut aż. Podajemy z keczupem czy innym sosem (czosnkowy mniam) i delektujemy się sycącym smakiem jajeczno-ziemniaczanego bardzo efektownego ciasta.

    Smacznego!






  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About