Rss Feed
  1. Kotlety mielone "biedaki"

    czwartek, listopada 06, 2014

    Uwielbiam tego typu przepisy. Proste, zdrowe, smaczne i nie rujnujace portfela.

    Kotlety mielaki-biedaki można zrobić w kilku wersjach:
    - usmażyć
    - ugotować
    - ugotować i umieścić w rosole/pomidorowej/innej zupie
    - zapiec w piekarniku z sosem pomidorowem (i ewentualnie plastrem sera na wierzch)

    Moc inspiracji. Minimum składników. Ilość hurtowa jak dla wojska. Gdyby mama, babcia i ciotki się zjechały (ja zamroziłam gotową masę, w razie W)

    Składniki:
    ilość porcji: dużo 3-4 obiady dla 3 osób spokojnie z tego wyjdą.

    • 500-700 gram mięsa mielonego (użyłam indyk)
    • poszatkowana kapusta surowa (zużyłam tylko pół główki)
    • poszatkowane 2 średnie cebule
    • ugotowana komosa 150 gram (przed gotowaniem)
    • sól, pieprz, zioła, bułka tarta, 2 jajka
    Ilości składników sa orientacyjne, ja dałam sporo, bo chciałam zamrozić, chciałam przygotować jedzenie na x dni.

    Wykonanie:

    Gotujemy: komosę, osobno cebulę z kapustą. dodajemy do mięsa. Mieszamy z przyprawami, bułką tartą, jajkami i gotowe. 

    Koniec przepisu. :D

    Komosa sprawdziła się dużo lepiej niż zazwyczaj używany przeze mnie ryż. Lepiej lepiła się całość. To moje pulpetowe odkrycie, już nie wsadzę w nie ryżu. Tylko komosa.

    Ja moje pulpety podałam z sosem z pomidorów. Mąż dostał wersję smażoną - tak jak lubi. Do tego małe ziemniaczki z wody i surówka.
    Jeżeli gotujecie pulpety (jeżeli jeszcze tego nie robicie) to polecam do wody dodać kostkę warzywną (kupuję bio są najlepsze) i w niej ugotować te pulpety. mniami mniami.

    Oj bo się głodna robię :P A do czego Wy używacie komosy?





  2. 2 komentarze:

    1. Bogusia M pisze...

      faktycznie ilość hurtowa:)
      z mięsem z indyka mogłabym zjeść za innym mielonym nie przepadam:P

    2. Umi i. pisze...

      Świetny przepis, tym bardziej jeśli chcemy się pozbyć resztek z lodówki.

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About