Rss Feed
  1. Bardzo prosta zupa jesienna

    środa, sierpnia 20, 2014


    Pyszna, bardzo niskokaloryczna, zdrowa zupka

    Wczesną jesienią są najlepsze cukinie warto sie w nie zaopatrzyć. W cukiniach nie odkładają sie metale ciężkie co jest ich ogromną zaletą! W cukini znajdziemy bogactwo potasu, żelaza i magnezu.

    W cebuli kryje się fosfor, siarka, cynk czyli minerały wzmacniające ogólna odporność organizmu. Cebule zawierają substancje bakteriobójcze dlatego pamiętamy smak syropu z cebuli gdy tylko pojawiały sie pierwsze symptomy przeziębienia. Ale nie każdy wie, że cebula poprawia funkcjonowanie wątroby... jest więc bardzo dobra do leczenia kaca :)

    Pomidory natomiast obfitują w likopen którego jest nawet 2-3 razy więcej w przetworach niż w surowym warzywie. Likopen jest przeciwutleniaczem i opóźnia procesy starzenia.
    Czy wiecie, żę 100 gram pomidorów to tylko 15 kcal?

    Jedzmy więc pomidory na zdrowie! :)


    Zupa cebulowo - cukiniowo - pomidorowa
    na 8 - 10 porcji

    Składniki:

    1 kg cukini
    1 kg pomidorów
    2 duże cebule
    1-2 litry bulionu (ilość litrów uzależnia gęstoś zupy, ja wolę bardziej gęste)
    2 łyżki mąki
    przyprawy, sól, pieprz


    Przygotowanie:

    Siekamy cebulę, kroimy pomidory, cukinie kroimy w plastry. Cebulę i cukinię gotujemy w dużym garnku pod przykryciem z ilościa wody zakrywającą, ale nie za dużo. Gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i mąkę, cały czas mieszając by nie zlepiła się w grudki. Dodajemy bulion i zmniejszamy gaz, pod przykryciem gotujemy około 30 minut. Po tym czasie blendujemy. Wyśmienicie smakuje z grzankami, porcja jest spora, możemy zamrozić, albo następnego dnia podać z ryżem.

    Była pyszna, po chwili mój maluch opędzlował całą miskę oblizując się i klepiąc po pełnym brzuchu. A to najlepsze uznanie.




    przepis pochodzi z książki healthy GoodFood

  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About