Rss Feed
  1. Lekka zupka z kurczakiem

    niedziela, sierpnia 31, 2014

    W oryginalnym przepisie było mieso kraba, aczkolwiek po pierwsze nie bardzo jestem chętna na jedzenie kraba. A po drugie nie rzuciło mi się nigdzie w oczy.

    Zupka przypomina nasz rosołek, z tym że nazwałabym ja bardziej porową bo w odróżnieniu od naszego rosołu dużego pora nie wrzucamy a siekamy.

    Składniki:

    1 cebula
    1 duży por
    2 marchewki
    ok 850 ml bulionu
    1-2 duże ziemniaki
    ok 170 gram kukurydzy
    szczypior
    przyprawy
    1 podwójna pierś kurczaka

    Wykonanie:

    W pierwszej kolejnosci w małej ilości wody gotujemy cebulę, dodajemy pokrojonego w cienkie plastry pora (biała część) i pokrojone w delikatną kostkę marchewki. Gotujemy przez około 15 minut po czym dodajemy bulion, pokrojonego w kosteczkę ziemniaka lub dwa i kukurydzę. Gotujemy ok 15 minut. W tym czasie w małym garnuszku gotujemy pierś w odrobinie bulionu i przyprawach. Po ugotowaniu kroimy w plasterki/kostkę i dodajemy do zupy gotując jeszcze 10-15 i dodając przypraw i wody w zalezności od potrzeb.
    Podajemy ze świeżym posiekanym szczypiorkiem i pełnoziarnistą bułeczką.

    Mniam! :)
    rosołek inaczej.




  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About