Rss Feed
  1. CHOLESTEROL

    sobota, czerwca 21, 2014

    Parę słów o cholesterolu, który kojarzy nam się bardzo negatywnie. A niepotrzebnie :)

    Cholesterol jest lipidem z grupy steroidów, kluczowym organem syntezy jest wątroba.

    Cholesterol występuje w połączeniu z białkami, W szczególnych dużych ilościach występuje w:

    o Tkance nerwowej
    o Wątrobie
    o Skórze i osoczu
    o Dla pokrycia zapotrzebowania org wystarczająca jest endogenna synteza (człowiek nie musi spożywać cholesterolu aby zapewnić fizjologiczne potrzeby)

    Rola:
    Budowanie ścian, błon komórkowych
    Prekursor – substrat:

    o Ważnych biologicznie czynnych skł sterydowych
    o Kwasów żółciowych
    o Hormonów sterydowych kory nadnerczy
    o Hormonów gruczołów płciowych

    LDL - Zadaniem lipoprotein LDL jest transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Nadwyżka cholesterolu  LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Doprowadza to do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.

    HDL - wyłapuje szkodliwy nadmiar lipoprotein LDL – o niskiej gęstości (ang. low density lipoprotein), płynący w Twoich tętnicach i odprowadzają je do wątroby, gdzie szkodliwe cząsteczki zostają zutylizowane. HDL jest wyższy u osób szczupłych, regularnie ćwiczących i niepalących. Wprowadzenie ćwiczeń i aktywności ruchowej, pozbycie się nadwagi, rzucenie palenia – wszystko to podniesie poziom dobrego cholesterolu HDL

    Dieta niskocholesterolowa:
    - Obniżenie ilości spożycia tłuszczy (szczególnie nasyconych),
    - Obniżenie spożywania cholesterolu,
    - Obniżenie spożywania przetworzonych pokarmów, a także zmniejszenie podaży kalorii jeżeli osoba borykająca się z wysokim cholesterolem jest otyła,
    - Podwyższenie spożycia błonnika pokarmowego.

    A teraz konkrety, czego musimy unikać gdy poziom LDL (zły cholesterol) jest zbyt wysoki w stosunku do poziomu HDL.
    - jasne pieczywo (i te ciemne karmelizowane)
    - pasztety i konserwy
    - fast-food
    - białe wypieki typu pączki i konserwy
    - pełnotłuste sery i topione
    - podroby
    - napoje gazowane, słodzone soki
    - majonez i śmietana
    - smażenie na głebokim tłuszczu
    - tłuszcze typu: margaryna, słonina
    - słodycze i alkohol


  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About