Parę słów o cholesterolu, który kojarzy nam się bardzo negatywnie. A niepotrzebnie :)
Cholesterol jest lipidem z grupy steroidów, kluczowym organem syntezy jest wątroba.
Cholesterol występuje w połączeniu z białkami, W szczególnych dużych ilościach występuje w:
o Tkance nerwowej
o Wątrobie
o Skórze i osoczu
o Dla pokrycia zapotrzebowania org wystarczająca jest endogenna synteza (człowiek nie musi spożywać cholesterolu aby zapewnić fizjologiczne potrzeby)
Rola:
• Budowanie ścian, błon komórkowych
• Prekursor – substrat:
o Ważnych biologicznie czynnych skł sterydowych
o Kwasów żółciowych
o Hormonów sterydowych kory nadnerczy
o Hormonów gruczołów płciowych
LDL - Zadaniem lipoprotein LDL jest transportowanie cholesterolu z wątroby do komórek ciała. Nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi, zwane blaszkami miażdżycowymi. Doprowadza to do zwężenia tętnic wieńcowych, co z kolei przyczynia się do występowania chorób serca.
HDL - wyłapuje szkodliwy nadmiar lipoprotein LDL – o niskiej gęstości (ang. low density lipoprotein), płynący w Twoich tętnicach i odprowadzają je do wątroby, gdzie szkodliwe cząsteczki zostają zutylizowane. HDL jest wyższy u osób szczupłych, regularnie ćwiczących i niepalących. Wprowadzenie ćwiczeń i aktywności ruchowej, pozbycie się nadwagi, rzucenie palenia – wszystko to podniesie poziom dobrego cholesterolu HDL
Dieta niskocholesterolowa:
- Obniżenie ilości spożycia tłuszczy (szczególnie nasyconych),
- Obniżenie spożywania cholesterolu,
- Obniżenie spożywania przetworzonych pokarmów, a także zmniejszenie podaży kalorii jeżeli osoba borykająca się z wysokim cholesterolem jest otyła,
- Podwyższenie spożycia błonnika pokarmowego.
A teraz konkrety, czego musimy unikać gdy poziom LDL (zły cholesterol) jest zbyt wysoki w stosunku do poziomu HDL.
- jasne pieczywo (i te ciemne karmelizowane)
- pasztety i konserwy
- fast-food
- białe wypieki typu pączki i konserwy
- pełnotłuste sery i topione
- podroby
- napoje gazowane, słodzone soki
- majonez i śmietana
- smażenie na głebokim tłuszczu
- tłuszcze typu: margaryna, słonina
- słodycze i alkohol
-
CHOLESTEROL
sobota, czerwca 21, 2014
Autor: AnnaR Etykiety: AboutHealth |
Obsługiwane przez usługę Blogger.
Popular Posts
-
Zgodnie z obietnicą wrzucam Wam pdf z piramidą. Niestety nie mogę jej zamieścić na blogu bo jest bardzo rozbudowana i zwyczajnie by się nie...
-
Już kiedyś chyba taki post był. Ale postanowilam nie zachwalac jednego produktu zanim nie przetestuje wszystkich kremów do włosów kręconych...
-
Dziś z małżonkiem gdy synek poszedł spać zrobiliśmy rewolucję w salonie, stale coś kupujemy, ciągle odkładamy i dodajemy coś. W grudniu będ...
0 komentarze:
Prześlij komentarz