Witajcie!
Dziś rozpoczniemy serię którą zaczęliśmy kilka dni temu. Składniki Mineralne.
Rozpoczynamy wapniem, który napewno bije do Was z bilbordów i reklam. Dodaje się wapń już chyba wszędzie gdzie można. Zapraszam do czytania! :)
źródło: http://zdrowy-talerz.pl/
Całkowita zawartość wapnia w organizmie człowieka wynosi ok. 1000g - 1500, przy czym 99% znajduje się w kościach, a tylko 1% w postaci rozpuszczalnej w płynach ustrojowych
Czy wiesz, że:
• wapń wchłaniany jest w jelicie cienkim przy udziale witaminy D
• w osoczu krwi występuje w trzech postaciach:
o formie zjonizowanej - znaczenie fizjologiczne (46-48%)
o w połączeniu z białkami (46%) oraz
o w postaci kompleksów z kwasami (fosfatazy, cytryniany)
• Ważne jest zaopatrzenie organizmu w wapń w okresie wzrostu, ciąży i czasie karmienia
• Z przeciętnej racji pokarmowej wapń wchłaniany jest w 20-30%, a z produktów roślinnych w około 13%
Czynnikami które obniżają wchłanianie Ca są: błonnik, szczawiany i fityniany, fosforany, nadmiar K i Mg, alkohol, kawa, a także niska aktywność fizyczna oraz stres.
Na zwiększenie stopnia wchłaniania Ca wpływa: cytryniany, melczany, laktoza, aminokwasy, obecność witaminy D oraz odpowiedni stosunek Ca÷P i Ca÷Mg
Jakie wapń ma znaczenie dla organizmu?
• jest materiałem budulcowym kości i zębów
• zapewnia prawidłowy rozwój kości i zębów (twardość)
• jony Ca jako uniwersalny przekaźnik wewnątrzkomórkowy wpływają na zachowanie prawidłowej pobudliwości synaps układu nerwowo-mięśniowego
• uczestniczy w reakcji skurczowo-rozkurczowej mięśni gładkich oraz mięśnia sercowego
• jest jednym z czynników krzepnięcia krwi
• jest aktywatorem lub inhibitorem wielu układów enzymatycznych
• wpływa na funkcje błon komórkowych, zmniejszając ich przepuszczalność
• uczestniczy w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej
• bierze udział w regulacji metabolizmu energetycznego organizmu
• bierze udział w wykorzystaniu Fe w procesie krwiotworzenia
Co sie stanie jeżeli dotknie nas niedobór Wapnia?
• krzywica u dzieci
• Osteomalacja (demineralizacja), u osób starszych (demineralizacja, spadek komponentu mineralnego w kościach z zachowaniem ilości białek w macierzy kostnej prowadzący do rozmiękania i podatności na odkształcenie),
• Osteoporoza w wielu przekwitania (zmniejszenie gęstości prawidłowej tkanki kostnej z zachowaniem prawidłowego stosunku pomiędzy składnikami mineralnymi a białkami). W przypadku osteoporozy kość zachowuje swoją twardość, lecz zmniejsza się jej wytrzymałość mechaniczna - jest więc bardziej podatna na złamanie niż na odkształcenie
• Niedobór Ca powoduje nadmierną pobudliwość układu nerwowego i związane z tym skurcze mięśni
• U kobiet po menopauzie niższemu poziomowi estrogenów towarzyszy gorsze wchłanianie Ca i zwiększona resorpcja kości
• Zachowanie dysproporcji między Ca a NA zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego.
Co się stanie jeżeli przyjmujemy nadmiar wapnia w diecie (i suplementując się)?
• Hiperkalcemia
• Tworzenie kamieni nerkowych
• Niewydolność nerek, czasem z towarzysząca jej alkaloza
• ZAburzenia wchłaniania innych niezbędnych składników mineralnych np. Fe, Mg i Zn
W tym miejscu przestrzegam przed dietami białkowymi typu Dukan czy Kopenhaska. Spożywając produkty białkowe przez cały dzień (a głownie będą to produkty mleczne) tygodniami, miesiącami narażamy się na odkładanie się wapnia, co skutkuje własnie dolegliwościami ze strony nerek. Kto kiedyś chorował zdaje sobie sprawę jak bolesne i trudne do wyleczenia bywają schorzenia nerek. PAMIĘTAJCIE! NIE MA diet cud jest tylko zdrowe żywienie i ciężka praca. Na nadmiar tłuszczu pracowaliście latami - nie da się teraz pozbyć kilkudziesięciu kilogramów w parę tygodni.
Bardzo interesujące jest zagadnienie Szczytowej Masy Kostnej:
SZCZYTOWA MASA KOSTNA
• Szczytowa masa kostna (PBM) czyli maksymalne wysycenie matrycy składnikami mineralnymi
• Osiągana jest o koło 30 roku życia, przy czym 50% PBM układ kostny osiąga w pierwszej, 40% w drugiej, a 10% w trzeciej dekadzie życia
• Począwszy od 40-45 roku życia rozpoczyna się powolne zmniejszenie masy kości w następstwie przewagi procesów resorpcji nad odbudową tkanki kostnej (w tempie 0,2-0,5%/rok)
• Bezpośrednio przez i po menopauzie tempo strat Wapnia u kobiet wzrasta od 2 do 5% rocznie
• Po okresie menopauzy u kobiet i andropauzy u mężczyzn procesy te ulegają przyspieszeniu.
źródło: http://superlinia.pl/
Jeżeli wierzycie reklamom że tylko mleko da Ci wapń i białko... cóż. Muszę Was zmartwić, wbrew temu co mówią - tak nie jest. Wystarczy spojrzeć jak szkodliwe jest mleko. Ile osób ma nietolerancje laktozy? Ile osób ma alergie na mleko krowie? Osobiście nie znam nikogo kto by miał alergię na fasolę albo kalarepę czy na kapustę. Weźmy pod uwagę też, że teraz wszystko jest wzbogacane: soki, margaryny, mleka dla dzieci, batoniki, płatki śniadaniowe. Wszędzie dodatki, które jak dobrze wiemy dodane sztucznie nie wchłaniają się tak dobrze jak te pozyskane naturalnie.
Pozdrawiam Was serdecznie i zapraszam na Funpage, na którym dziś wystartowało Fit wydarzenie :)
Do następnego!
wapn tez mozna suplementowac w tabletkach. no a mleko,wiadomo, podobnie z danonkami:-P