Rss Feed
  1. SKŁADNIKI MINERALNE

    piątek, czerwca 27, 2014

    Magiczna nazwa: Składniki Mineralne.

    Zapraszam Was na cykl materiałów o składnikach mineralnych. Oswoimy sobie terminy, zapoznamy się z zaleceniami.

    Witaminy i składniki mineralne dla trenujących
    źródło: www.facet.onet.pl

    Dziś zaczniemy od podstaw. Co to są składniki mineralne, z czym to się je? Napewno słyszeliście o makroelementach i mikroelementach. Jest to podział składników mineralnych według kryterium ilościowego.

    Czy wiecie, że?

    W organizmie człowieka występuje około 60 pierwiastków, przy czym 1/3 z nich jest zawsze obecna.

    Pierwiastki te (składniki mineralne), stanowią około 4% masy ciała dorosłego człowieka (ok 3 kg)!

    Zacznijmy od największych:

    Makroelementy - to pierwiastki, których zawartość w organizmie w przeliczeniu na suchą masę jest większa od 0,01%, a bezpieczny bądź zalecany poziom spożycia jest wyższy od 100 mg/osobę/dzień (należą do nich wapń (Ca), fosfor (P), magnez (Mg), sód (Na), potas (K), siarka (S), chlor (Cl).

    Mikroelementy  (mikropierwiastki)  - to pierwiastki, których zawartość w organizmie w przeliczeniu na suchą masę jest niższa od 0,01%, a bezpieczny, bądź zalecany poziom spożycia lub zalecane żywieniowe są niższe od  100 mg/osobę/dzień (należą do nich żelazo (Fe), cynk (Zn), miedź (Cu), jod (I), selen (Se), fluor (F), chrom (Cr), mangan (Mn), molibden (Mo), bor (B), kobalt (Co), nikiel (Ni), krzem (Si), cynę (Sn), wanad (V). pierwiastki często określane się mianem „śladowych”.

    Ultrapierwiastki - to pierwiastki, których zawartość w organizmie w przeliczeniu na suchą masę jest niższa od 0,00001%. Zalicza się do nich srebro (Ag), złoto (Au), rad (Ra), a także niektóre pierwiastki z grupy mikroelementów (wg różnych autorów).

    No dobrze, ale do czego to nam jest w ogóle potrzebne???

    Funkcje:

    Materiał budulcowy układu kostnego, zębów, skóry i włosów (Ca, P, Mg, S, F)
    Aktywator lub składnik związków bio- lub egzogennych o podstawowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu (białek, hormonów, witamin, związków wysokoenergetycznych)
    Aktywator lub składnik enzymów
    Składnik utrzymujący przestrzenną strukturę wielu związków np. DNA (Zn, Mg)
    Składnik wpływający na gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej (NA, K, Cl)
    Składnik wpływający na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe (Ca, Mg).


    Procesy metaboliczne, w których biorą udział składniki mineralne:
    wzrost i rozwój młodego organizmu: Zn, Cu, V, Cu, Se
    budowa układu kostnego, mineralnego, kości, budowa tkanki zębnej - Ca, P, Mg, Zn, Cu, B, Mo, F, V
    stabilizacja struktur i błon komórkowych, system immunologiczny - Fe, Zn, Se, Cu,
    rozwój i funkcje mózgu oraz układu nerwowego - Ca, Mg, Se, Zn, Cu, Mo, I,
    praca serca i układu krążenia - Cu, Se, Ca, Mg,
    krew, hematopoezę - Fe, Cu, Se, Ni, Ca, Co,
    przemiany metaboliczne - P, Zn, Mn,
    składnik lub aktywator enzymów - Zn, Se, Cu, Mo, Mn, Ni, Cr, Mg
    struktura włosów, skóry, paznokci - S, Cu, Zn, Se,
    gospodarka hormonalna - Zn, I,
    gospodarka elektrolityczna - Na, K, Cl, P, V

    Co to jest biodostępność??

    Jako biodostępność określa się tę ilość składnika, która po uwolnieniu z połączeń w jakich występuje w pokarmie w świetle przewodu pokarmowego jest wchłonięta (zaabsorbowana) do krwi i wykorzystana przez organizm.

    Ale co to znaczy?
    Biodostępność to nic innego jak potoczna przyswajalność. Nie każdy przyswaja w takim samym stopniu zależy to od wielu czynników, na które możemy mieć wpływ, ale też takich na które wpływu nie mamy. Jak np. wiek, płeć.
    Czynniki wewnętzne warunkujące biodostępność:
    płeć, wiek, stan fizjologiczny, funkcjonowanie przewodu pokarmowego, stan jego mikroflory, czas pasażu, stan odżywienia organizmu (stan wysycenia organizmu)
    oraz czynniki zewnętrzne:
    forma, w jakiej występuje danym składnik w żywności
    interakcje między składnikami pożywienia
    obecność innych składników odżywczych i nieodżywczych będących naturalnymi lub zanieczyszczonymi związkami żywności
    obecność substancji obcych obniżających biodostępność - metali ciężkich Cd, Pb, Hg, As

    ***

    To niesamowite prawda? Jak tak malusie cząstki pomagają i są współodpowiedzialne za tyle rzeczy. Zaglądajcie na Facebooka na mój profil jeżeli chcecie poznać bliżej poszczególne pierwiastki, a warto się temu przyjrzeć! :) Miłego dnia kochani, czekam na komenatrze :)

  2. 0 komentarze:

    Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.

Popular Posts

About