Pyszny, prosty, szybki! Zdrowy!
Przepisik :)
Tuńczyka głównie jem na kanapce, czasem mi się zdarzy w sałatce, chciałam wypróbować kiedyś tuńczyka na obiad, i jest.
Przepis z Healthy Food 05/2014
NA 3 OSOBY
Składniki:
500 gram passaty
świeże zioła (im więcej świeżych tym lepiej) bazylia, oregano, pietruszka
cukinia (opcjonalnie)
makaron (najlepiej typu Tagliatelle/Pappardelle/Fettucine)
tunczyk z wody (1 puszka ok 120 gram)
cebulka szalotka (2 sztuki)
marchew (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Opcjonalnie to znaczy jak nie macie to nic się nie stanie, ale w oryginale te warzywa wystapiły. Najpierw wstawiamy makaron, fajnie sie prezentuje trójkolorowy. Wstawiamy patelnie na ogień i wlewamy passatę, tniemy cebulki w bardzo cienkie plasterki i dodajemy do passaty, dodajemy świeże zioła, zioła prowansalskie, sół, pieprz. (marchew i małą cukinię możemy wrzucić do passaty w postaci "obierków" które zrobimy za pomoca obieraczki. Powstają w ten sposób bardzo cienkie wstążeczki). Gdy wszystko sie ugotuje, wylewamy sos na makaron, dodajemy tuńczyka z puszki i przykrywamy to jeszcze łyżką sosu.
Tadam! Smacznego. Pycha!
0 komentarze:
Prześlij komentarz